CURRICULUM
Biologia studiază viaţa, viaţa dependentă de mediul înconjurator. În cadrul orelor de biologie pot fi abordate o serie de subiecte privind protecţia mediului. Putem explica elevilor faptul, că noi, oamenii, ca specie nu putem exista pe planetă decât alături de celelalte specii care se află pe Pământ cu mult înaintea noastră. De aceea, trebuie să le cunoaştem, să nu le ignorăm şi să le ocrotim, deoarece au importanţă ştiinţifică şi ecologică .
De asemenea le putem vorbi elevilor despre importanţa biologică a mediului, că din mediu luăm substanţele şi energia necesare existenţei şi tot în mediu eliminăm substaneţele nefolositoare şi diferite forme de energie. Practic legatura cu mediul înseamnă viaţa, iar întreruperea acestei legături înseamnă moartea noastră ca indivizi.
În cadrul lecţiei –Respiratia-automat putem face legatura cu rolul spaţiului verde din scoală şi din jurul şcolii, sursa noastră de oxigen pe de o parte şi purificatorul aerului de gazul toxic CO2 pe de altă parte. În momentul când vorbim despre bolile genetice umane le amintim elevilor că acestea sunt consecinţa mutaţiilor genetice, uneori provocate de factori mutageni naturali proveniţi dintr-un mediu extrem de poluat şi, de aici, trecerea spre o temă foarte importantă "Poluarea mediului".
Geografia, prin obiectul său de studiu, se găseşte la interferenţa ştiinţelor naturii cu cele sociale. „Ştiinţa Pământului”, cum o numea Simion Mehedinţi, studiază interdependenţa dintre cele patru geosfere, din punct de vedere static(al distribuţiei în spaţiu), cât şi din punct de vedere dinamic (transformarea în timp) şi societatea umană, dar şi relaţiile reciproce om-natură.
Geografia mediului înconjurător este disciplina care a apărut în contextul creşterii complexităţii problemelor de mediu cu care se confruntă societatea contemporană, aflată în continuă schimbare. Creşterea numărului populaţiei, progresul tehnic, exigenţele societăţii umane au perturbat echilibrul dintre om şi natură şi capacitatea de autoreglare a naturii. De aceea, la clasa a XI-a se studiază probleme actuale legate de poluare, hazarde naturale şi antropice, deşertificare, despădurire, explozia demografică şi efectele globale şi pe termen lung asupra învelişurilor geosistemului.
De altfel, studiem şi analizăm cu elevii elemente de mediu şi protecţia mediului în fiecare an de studiu al Geografiei în cadrul capitolelor legate de relief, hidrografie, atmosferă, biosferă sau populaţie şi aşezări. Abordând aceste subiecte, consider că reuşim să-i determinăm pe elevi să fie prietenoşi cu mediul, să-i consume raţional resursele, să aibă din proprie conştiinţă respect faţă de tot ceea ce este natural, curat, ecologic. Nu este suficient să-i învăţăm despre încălzirea globală şi dezvoltarea durabilă, ci să-i conştientizăm asupra pericolului cu care se confruntă omenirea - cel legat de poluarea tuturor învelişurilor geografice şi să le formăm o mentalitate conştientă faţă de importanţa unui mediu sănătos, astfel încât şi generaţiile care vor veni după noi să se poată bucura de tot ceea ce natura ne oferă nouă astăzi.
Dar problema poluării mediului poate fi abordată cu mai mare succes în cadrul orelor de chimie – Poluarea chimică – sau în cadrul orelor de fizică – Poluarea fonică.
Tot la orele de chimie şi fizică se poate vorbi despre modalităţi de combatere a poluării în vederea înlăturării consecinţelor.
Disciplina desen poate prelua multe teme din planul de actiune al programului:
- Apa -"Apa prieten"; "Apa sursa de bogatie"; "Apa izvor de inspiratie"; sau "Apa dusman" (in cazul calamitatilor naturale ) etc.
- Aerul - "Aerul pur"; "Aerul poluat" etc.
- Natura - "Natura, prietena mea"; "Natura, prilej de bucurie", "Natura, sursa de inspiratie", "Natura, locul potrivit pentru recreere" etc.
Informatica are un cuvânt greu de spus în realizarea unor materiale informative prin crearea unui site pe teme ecologice, prin înlesnirea corespondenţei pe Internet cu alţi elevi, cu alte şcoli pe probleme de mediu, prin utilizarea Internetului privind noutăţi în legatură cu protecţia mediului.
La orele de Literatură elevii pot să-şi dovedească cretivitatea folosind ca sursă de inspiraţie natura. Ei pot crea poezii, eseuri, povestioare, scenete etc.
În cadrul orelor de instruire practica se pot confecţiona căsuţe pentru păsărele, pentru a fi apoi montate în curtea şcolii, suporturi pentru flori, coşuri de gunoi din metal, montate în curtea instituţiei.
La disciplinele tehnice predate la clasele de liceu se abordează modulul “ Mediul înconjurător şi construcţiile”, unde profesorii identifică trăsăturile importante ale mediului natural ce trebuie protejate, prezintă sursele de poluare şi agenţii poluanţi din diferite activităţi de construcţii ce pot aduce daune mediului înconjurător şi se analizează modurile în care poate fi protejat mediul înconjurător.
La clasele I-IV este abordată tema protecţiei mediului la discipline precum “Cunoasterea mediului”.
În unitatea noastră s-a lansat ideea ca in cadrul şedinţelor cu părinţii să se poarte un scurt dialog privind problematica mediului, astfel realizându-se o punte de legatură între comunitatea şcolară şi părinţi.
Programul Eco-Şcoala şi beneficiile acestuia pot fi prezentate şi în cadrul cercurilor pedagogice, derulate în unităţile şcolare, exemplificând cu imagini cocrete ale activităţilor întreprinse prin acest proiect.
Inapoi
|